ONTHAREN

Wat is harsen?

Harsen is het verwijderen van overtollige lichaams- en gezichtsharen door middel van een kleverige substantie. Harsen en waxen is hetzelfde. Wel zijn er verschillende harssoorten. Behalve met echte bijenhars, kun je bijvoorbeeld ook ontharen met een “hars” die gemaakt is van suiker. En ook is er dan nog de harde hars. Het verwijderen van haar met harde hars is minder gevoelig dan het ontharen met vloeibare hars, omdat harde hars zich vooral aan de haren en minder aan de huid hecht. Over het algemeen wordt vloeibare hars gebruikt op grotere oppervlaktes die relatief minder gevoelig zijn (benen, armen, rug en borst) en harde hars op kleinere oppervlaktes die meer gevoelig zijn (gezicht, oksel en bikinilijn) Afhankelijk van je persoonlijke gevoeligheid kan bijvoorbeeld ook gekozen worden voor het ontharen van oksel of gezicht met vloeibare hars of het ontharen van borst met harde hars.

Een haar wordt met hars helemaal verwijderd. Na het harsen zal het gemiddeld 3-8 weken duren voordat de haar weer is aangegegroeid. Harsen is een tijdelijke manier van haarverwijdering. Na het harsen zullen de haren dus weer aangroeien. Dit aangroeien gebeurt altijd wel met een zachte (haar)punt zodat je in tegenstelling tot scheren, na harsen nooit harde stoppels zult hebben.

Laat je dus niet verleiden om tussentijds je haren te scheren. Dat verstoort de hele haargroeicyclus.

 

 

Meest gestelde vragen over harsen.

 

1) Hoelang blijven geharste haren weg?

Geharste haren blijven zo’n 3 – 8 weken weg nadat ze zijn geharst. In de zomer groeien haren over het algemeen iets sneller dan in de winter. Dat wil overigens niet zeggen dat je pas na 3 – 8 weken de eerste haren zult zien. Haren groeien niet allemaal tegelijk. Op het moment dat je harst, zal een deel van de haren in rust zijn en geen enkele groeiactiviteit vertonen. Een ander deel is wel al aan het groeien, maar nog te kort en niet te zien. Wanneer je een week nadat je hebt geharst weer enige haren ziet, zijn dat dus niet de haren die je hebt geharst, maar haren die vorige week nog niet te zien waren en nu net boven het huidoppervlak uit zijn gegroeid. Mits je huid niet te gevoelig is, kun je de totale haargroei zeer beperkt houden als je 1 x per 2 à 3 weken harst.

 

2) Wordt de haargroei door harsen minder?

Hoewel het harsen op zich geen invloed heeft op de groei van bestaand haar, is het een uit de praktijk bekend verschijnsel dat sommige haren – als ze maar vaak en regelmatig worden uitgetrokken – het toch lijken “op te geven”. Denk daarbij maar eens aan de dames die vroeger hun wenkbrauwen veel en rigoureus hebben geëpileerd. Een voorwaarde is wel dat het ontharen regelmatig – en in ieder geval het hele jaarrond (in plaats van alleen met mooi weer) – gebeurt. Let wel. Harsen/ontharen zal nooit leiden tot het volledig verdwijnen van haargroei. Sommige haren zijn immers net onkruid. Die blijven terugkomen. Een direct voordeel van harsen is bovendien dat de haren terugkomen met een relatief dunne haarpunt. Daardoor lijkt de haargroei ook optisch minder. Dit in tegenstelling tot ontharen met ontharingscrème of scheermes, waarbij de haren bot en stomp gaan groeien (de “stoppels”). Door deze teruggroei met een haarpunt in plaats van een stoppel, zal de teruggroei altijd dunner en lichter zijn dan bij het ontharen met scheermes of ontharingscreme.

 

3) Neemt de haargroei door harsen niet toe?

Slechts door medicijnen of hormonale veranderingen zal de haargroei kunnen toenemen, niet door het harsen. Overigens ook door te scheren wordt de haargroei niet meer. Dat lijkt alleen maar zo, omdat in plaats van haren met een zachte, relatief dunne haarpunt er continue (dikke stompe) haarstoppels aanwezig zullen zijn. Als je dus in de puberteit je benen hebt geschoren of geharst en vervolgens meer haren hebt gekregen, is dat niet een gevolg van het scheren of harsen, maar van de hormonale veranderingen. Die extra haren zou je dus ook hebben gekregen al had je niet geschoren of geharst.

 

4) Doet harsen pijn?

Iedereen ervaart pijn op een andere manier. Sommige mensen zullen tijdens het harsen nauwelijks iets voelen. Voor de meeste mensen is harsen – zelfs op gevoelige delen – goed te verdragen. Het is in ieder geval snel voorbij. Hoe harsen voelt is afhankelijk van een aantal factoren:

Pijngrens

Niet alleen verschilt de pijngrens per persoon. Ook zal een persoon een verschillende pijngrens ervaren afhankelijk van bijvoorbeeld het tijdstip van de dag en het gebied dat onthaard wordt.

 

Goed om te weten:

Draag een wijde broek wanneer je naar je harsafspraak komt; of neem er eentje mee. Het is vaak lastig aankleden na het harsen als je net geharste benen in bijvoorbeeld een skinny jeans moeten. Hier en daar kan nog een restje hars achterblijven. (Die plekjes zijn thuis prima met olie te verwijderen)

.Voor het harsen:

Om ingroeiende haren tegen te gaan bij een harsbehandeling, kun je het beste 1 á 2 dagen voor de behandeling de huid te scrubben met een zachte peeling.

 Gebruik geen crèmes of bodymilk. Dat maakt de huid wat vet, waardoor de hars niet of minder goed pakt.

De aanbevolen lengte van de haren is tenminste tussen 0,5 cm en ten hoogste 1,5 cm. Dit houdt meestal in, dat u wordt aangeraden om vanaf ongeveer 2 weken voor de afspraak niet meer te scheren.

Draag geen strakke panty; die drukt je haartjes namelijk plat, waardoor ze minder goed te harsen zijn.

Na het harsen:

 

In verband met gevaar op infectie en irritatie gevaar geldt tot 48 uur na de behandeling:

– blijf uit de felle zon

– neem geen zonnebank

– neem geen heet bad of hete douche douche, maar een koele(re)

– ga niet naar het zwembad of naar de sauna

– vermijd te strakke kleding om ingroei van haartjes te voorkomen

– neem regelmatig een peeling op de geharste huid eveneens om ingroei van haartjes te voorkomen

 

 

Wanneer niet harsen

– spataders

– eczeem

– trombose

– open wonden

– ontstekingen

– diabetes

– psoriasis

– gebruikers van een medicijn tegen acne, zoals bv roaccutane, defferin, isotretinoine